Terwijl De Nederlandse Bank (DNB) en de minister van Financien spreken over ‘onregelmatigheden’ en ‘incidenten’ bij ABN Dubai, komt uit het gepubliceerde boetebesluit van de toezichthouder van Dubai een heel ander beeld naar voren, namelijk één van stelselmatige wanpraktijken. DNB heeft hier, als Nederlandse toezichthouder, ook onderzoek naar gedaan, maar in tegenstelling tot de toezichthouder van Dubai worden de uitkomsten hier achter slot en grendel gehouden. De DNB weigert enig commentaar. SP-Kamerlid Arnold Merkies wil dat ook de Nederlandse toezichthouder openheid van zaken geeft.
In tegenstelling tot DNB heeft de toezichthouder van Dubai haar boetebesluit wel gepubliceerd. En de conclusies daarvan liegen er niet om. Er was veel meer aan de hand dan incidenten. Zo stuitte de toezichthouder op meerdere plaatsen op ongedateerde blanco handelsformulieren, die vooraf alvast voorzien werden van alle benodigde goedkeurende handtekeningen. Bankiers van de vestiging in Dubai gingen in sommige gevallen zo ver dat ze met valse informatie, ongebruikelijke transacties onder het kleed probeerden te vegen. Ook bleek ABN Dubai in veel gevallen geen vervolgonderzoek naar de herkomst van het vermogen van klanten uit te voeren. In enkele gevallen wist de bank zelfs niet precies wie de werkelijke eigenaar van het geld op een rekening was.
Merkies: ‘Er blijven steeds maar weer nieuwe misstanden aan het licht komen bij ABN Dubai. De toezichthouder van Dubai schetst een stelselmatig beeld van wanpraktijken, terwijl er in Nederland slechts wordt gesproken van ‘onregelmatigheden’ en ‘incidenten’. Er is duidelijk licht tussen deze twee uitkomsten. Ik wil daarom volledige openheid over hoe de Nederlandse toezichthouder tot haar conclusie is gekomen. Als ze in Dubai openheid van zaken kunnen geven, dan moet dat hier ook kunnen.’