Op donderdag organiseerde de SP een openbare hoorzitting over CETA, het handelsverdrag met Canada. Daarbij waren maar liefst 10 experts aanwezig, waaronder juristen en vertegenwoordigers van FNV, CNV, Consumentenbond en Milieudefensie. De conclusie was ondubbelzinnig: er kleven zoveel bezwaren aan het huidige CETA-verdrag dat het van tafel moet.
De Europese Commissie, maar ook de Nederlandse regering, doen hun uiterste best om CETA zo snel mogelijk door de nationale parlementen te loodsen. Op het laatste moment stuurde de regering een aanvullende 'verklaring' naar de Kamer, terwijl één dag later een debat plaatsvond waarbij partijen hun goedkeuring moesten geven aan CETA. De status van deze verklaring is echter onduidelijk en volgens critici boterzacht.
Tijdens de hoorzitting werden veel zorgen over CETA geuit: zo zouden duurzaamheid en arbeidsnormen onvoldoende geborgd zijn. Grote bedrijven krijgen daarentegen allerlei privileges, onder meer via het beruchte geschillenmechanisme waarmee ze staten kunnen aanklagen (ICS). Volgens enkele aanwezigen is CETA hierdoor in strijd met het Europees recht. Verbazing heerste vooral over het feit dat minister Ploumen heeft aangekondigd de onderhandelingen over handelsverdragen te willen 'resetten' om ze opener en duurzamer te maken, maar dat weigert te doen met CETA. De juridische verklaring tot slot werd gezien als een herhaling van wat er in de verdragstekst staat, en dus nauwelijks van toegevoegde waarde.
Naar verwachting wordt CETA op 27 oktober ondertekend door de EU en Canada. De SP legt zich niet neer bij deze gang van zaken en blijft strijden tegen dit foute verdrag. 22 oktober is een landelijke demonstratie tegen foute handelsverdragen. Kijk op www.ttipalarm.nl voor meer info.