Internet wordt steeds vaker gebruik voor het aanbieden of verkrijgen van diensten. Dat lijkt handig, maar er kleven ook risico´s aan. Vandaag roept het Europees Parlement de Commissie op deze nieuwe markt te reguleren. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ´Internetplatforms zijn handig, want je kunt bijvoorbeeld snel een autoritje boeken, of iemand vinden die je huis schildert. Uber en AirBnB zijn bekende voorbeelden. Door het gebrek aan regels die consumenten of kleine dienstverleners beschermen tegen misbruik, zijn de platforms echter ook gevaarlijk. Het Europees Parlement roept nu terecht op tot regels die wel die bescherming bieden´.
Het rapport is nog maar een eerste stap. Wetgeving komt er pas, als de Commissie voorstellen heeft opgesteld. Toch is De Jong niet ontevreden: ´Ik heb mij al jarenlang ingezet om de woekerprijzen voor concertkaartjes aan te pakken die internetplatforms in rekening brengen. Omdat de platforms vaak van buiten Nederland opereren, heb je hier Europese wetgeving voor nodig. In de resolutie die we vandaag aannemen, wordt dit probleem nu in ieder geval onderkend. Dat dit helpt, merk ik aan mijn contacten met de Commissie: er is nu eindelijk bereidheid dit soort praktijken aan te pakken´.
Minder tevreden is De Jong over de bescherming van zelfstandige dienstverleners: ´Via platforms wordt er steeds meer aan ´crowdsourcing´ gedaan. Daarbij mogen ZZP´ers van over de hele wereld intekenen op diensten voor werk dat niet plaatsgebonden is. Denk aan software ontwikkeling. Zo moet een Nederlandse IT´er concurreren met IT´ers in lage lonen landen, zoals India. Dat leidt tot enorme druk op de vergoedingen. Zonder regels die dit soort praktijken beperken, blijft er voor Nederlandse ZZP´ers steeds minder werk over. Ook de praktijken van een platform als Amazon Turk deugen niet: ZZP´ers zijn voor het verkrijgen van opdrachten afhankelijk van hun ranking op het platform. Als ze een keer niet beschikbaar zijn, dalen ze op de ranglijst. Hetzelfde geldt bij slechte waardering door de opdrachtgever. Het platform houdt zich hierbij van de domme, want is slechts doorgeefluik, en zo zijn de ZZP´ers enorm kwetsbaar. Hoog tijd dus voor regels die hun positie beschermen´.